Ischias en fysiotherapie: een introductie

Ischias is een pijnklacht die ook wel zenuwpijn wordt genoemd. Zenuwpijn is pijn die veroorzaakt wordt door de zenuw, vaak omdat de zenuw bekneld raakt en op deze manier steeds pijnscheuten afgeeft aan de hersenen. Heb je ischias, dan heb je te maken met een zenuwpijn die in de rug begint en via de bil doorloopt naar een been. De pijn zit dan ook in de grote beenzenuw, die ook wel nervus ischiadicus wordt genoemd. Ischias wordt ook wel vergeleken met standaard pijn in de onderrug, maar als je te maken hebt met last van de onderrug heb je dus geen ischias. Dit komt omdat er in dit geval geen sprake is van zenuwpijn, maar van een standaard rugpijn. Meer over de oorzaak van ischias en de behandeling van ischias, lees je op deze pagina.

De oorzaak van ischias

Ischias wordt veroorzaakt door constante druk op de zenuw. Deze druk kan veroorzaakt worden door zaken als zwangerschap, bevalling en het overbelasten van de rug door te zwaar tillen. In zeldzame gevallen kan ischias veroorzaakt worden door een hernia of door een tumor, maar dit komt minder vaak voor. Tot slot kan ook stress een indirecte oorzaak zijn van het ontstaan van ischias, want stress kan zorgen voor een verkeerde lichaamshouding en dus voor een overbelasting van de zenuw door druk. In de meeste gevallen wordt ischias veroorzaakt door plotselinge overbelasting, bijvoorbeeld door het tillen van zware voorwerpen.

De behandeling van ischias

Ischias gaat vaak niet vanzelf over. In sommige gevallen verdwijnen de klachten van de overbelasting weer na enkele weken, maar als de klachten niet verdwijnen is er een professionele behandeling nodig om de klachten te laten verdwijnen. Ga je naar de huisarts met ischias, dan word je vaak direct doorverwezen naar de fysiotherapeut. De fysiotherapeut kan diverse behandelingen doen om de pijn te verlichten en bovendien oefeningen doen met de patiƫnt om de pijn te verlichten en het ontstaan van ischias in de toekomst te voorkomen. Daarnaast is er de rol van 'begeleiding' voor de fysiotherapeut weggelegd, want het is van belang dat er langzaamaan opgebouwd word en dat de oefeningen op een zeer licht niveau gedaan worden.

Heb je al tijden last van pijnklachten die erg veel lijken op ischias? Ga dan naar de huisarts om te onderzoeken of je inderdaad ischias hebt. Is dit het geval, dan kun je via de huisarts doorverwezen worden naar de fysiotherapeut om de klachten van ischias te verminderen.