Ischias behandeling

Bij de behandeling van ischias wordt er gekeken naar wat de oorzaak ervan is. Dit verschilt per persoon. De oorzaak waardoor ischias ontstaan is is erg belangrijk bij de behandeling. De behandeling van ischias richt zich dan ook altijd op de plaats waar de irritatie is. De behandeling zal dus vaak plaats vinden bij de rug, het bekken of de bil.

Als men ischias klachten heeft en deze wilt behandelen neemt men altijd eerst contact op met de huisarts. Het is verstandig om naar de huisarts te gaan als men de volgende klachten heeft:

  • De klachten duren een week aan en zijn niet minder geworden.
  • U wordt belemmerd in uw functioneren.
  • Bij tintelingen, branderig of doof gevoel in been of voeten.
  • Vermindering van kracht in uw benen.
  • Toename klachten.

Als u naar de huisarts gaat zal deze uw klachtenpatroon onderzoeken. Ook zal het samen met u eventuele oorzaken bespreken. Daarnaast vindt er een lichamelijk onderzoek plaats. Na deze onderzoeken bepaalt de huisarts welke verdere stappen er ondernomen gaan worden. Als de ischiasklachten in geringe mate aanwezig zijn vindt er meestal behandeling plaats door pijnmedicatie en krijgt men het advies om in beweging te blijven. In beweging blijven is zeer belangrijk bij ischias klachten. Hoe langer men stil blijft zitten des te meer de kracht van de spieren af kan nemen. Als de spierkracht afneemt dan heeft dit effect op de gewrichten. De stabiliteit van de gewrichten gaan dan namelijk achteruit. Het is dan belangrijk om een verwijzing te krijgen naar een oefentherapeut.

Ischias oefeningen

De (oefen)therapeut zal bepaalde oefeningen verrichten om de spieren te versterken. Hierdoor zal de stabiliteit van de gewrichten ook weer toenemen. Om zelf aan de slag te gaan verwijzen wij u graag door naar de ischias oefeningen pagina. Daarnaast adviseren wij u strek- en rekoefeningen te doen, wij hebben 5 effectieve strek en rekoefeningen die effectief tegen ischias klachten zijn. Als de ischiasklachten ernstig en langdurig zijn wordt men doorverwezen naar een specialist. De specialist gaat kijken wat hij kan doen aan de ischias klachten.

Meestal gaan de meeste rugklachten veroorzaakt door ischias vanzelf weer over. Als men acute pijn heeft is de eerste oplossing pijnstilling. Daarnaast is het zeer belangrijk om te blijven bewegen en dit op een verantwoorde manier te doen. Door bepaalde oefeningen te doen kunt u uw spieren versterken waardoor de klachten minder zullen worden en eventuele klachten kunt voorkomen.


Over de auteur

is afgestudeerd als gezondheidsmanager en zijn passie is om de gezondheid van mensen te bevorderen. De ambitie begon al op vroege leeftijd waarin Maurice eerst zelf te maken kreeg met gezondheidsproblemen. Na zijn bachelor studie aan de hogeschool heeft Maurice verschillende cursussen gevolgd.