Pijn in benen

Pijn in benen kan vele oorzaken hebben. De symptomen van pijn in de benen zijn eigenlijk per oorzaak verschillend, niet elke aandoening aan de benen is hetzelfde en daarom kennen al deze aandoeningen ook verschillende symptomen. Onderstaand zullen wij proberen enkele veel voorkomende aandoeningen die zorgen voor pijn in de benen te bespreken. Hierbij zullen wij onder elk kopje duidelijk bespreken wat de symptomen zijn, wat de gevolgen zijn en natuurlijk wat je aan deze problemen en pijn aan de benen kan doen. Vergeet echter niet dat het altijd raadzaam is om een arts te raadplegen wanneer je last hebt van aanhoudende pijnen in de benen. Overeenkomende symptomen hoeven namelijk niet direct te betekenen dat je ook specifiek last hebt van deze aandoening. Wees daarom voorzichtig, je benen zijn namelijk een kostbaar bezit.

Naast Ischias kunnen de volgende aandoeningen ook een oorzaak zijn van pijn in de benen:

Rusteloze benen / etalagebenen

Rusteloze benen staat ook wel bekend onder de benaming restless legs of etalagebenen en kunnen behoorlijk vervelend zijn. Rusteloze benen en etalagebenen hebben te kampen met een continu tintelend gevoel en in sommige gevallen ook een branderig gevoel. Dit ervaart men veelal in de benen en in de kuiten en men ervaart dit vaak het meest wanneer men bezig is met een bezigheid die ontspannende effecten heeft. Zoals TV kijken, slapen of gewoon even op de bank zitten.

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een aandoening waarbij men geen pijn voelt in de gewrichten maar juist op het bindweefsel en spieren. De aandoening komt voor op diverse plekken op het lichaam waar bindweefsel en spieren lopen. Doordat het op diverse plekken kan voorkomen kan men dus ook pijn in de benen gaan ervaren. Men ervaart hier vooral last van op het moment dat ze meer inspanningen hebben verricht.

Trombose

Bij trombose hebben wij te maken met een bloedstolsel in de bloedvaten. Dit kan gebeuren in bijvoorbeeld de slagaderen en normale aderen. Bloedstolling in het lichaam is noodzakelijk voor bijvoorbeeld een wondje, op dat moment sluit het bloedstolsel de ader af om te voorkomen dat het wondje continu blijft doorbloeden. Wanneer wij te maken hebben met trombose dan wilt dat eigenlijk zeggen dat er op het verkeerde moment bloedstolsels ontstaan in de aderen en slagaderen. Trombose kan hierdoor behoorlijk gevaarlijk zijn en leiden tot bijvoorbeeld een beroerte of een Hartinfarct. Trombose kan ook in de aderen van de benen ontstaan en hierdoor kan er pijn in de benen optreden. Een van de bekende symptomen van Trombose is een verkleuring in de benen.

Aderverkalking

Aderverkalking is echt een aandoening van de huidige tijd en tevens een grote sluipmoordenaar. En het grootste gevaar van aderverkalking is dat het eigenlijk geen symptomen heeft. De problemen ga je pas merken wanneer een ader in zijn geheel is verkalkt. Toch kan je een poging die om aderverkalking in de benen te herkennen. Enkele symptomen die wellicht kunnen wijzen op aderverkalking, zo zal er pijn in de benen optreden en zal men jeuk in combinatie met een brandend gevoel gaan ervaren.


Over de auteur

is afgestudeerd als gezondheidsmanager en zijn passie is om de gezondheid van mensen te bevorderen. De ambitie begon al op vroege leeftijd waarin Maurice eerst zelf te maken kreeg met gezondheidsproblemen. Na zijn bachelor studie aan de hogeschool heeft Maurice verschillende cursussen gevolgd.