Piriformis syndroom

Het piriformis syndroom is vaak lastig te herkennen en wordt geregeld verward met andere aandoeningen in het lichaam zoals Ischias. En omdat het veel overeenkomsten met Ischias heeft hebben we een pagina over deze aandoening gewijd.
Het syndroom kenmerkt zich door een vervelende, vaak stekende pijn in de regio van je bil. Als gevolg van een irritatie tussen een dieper gelegen bilspier en een zenuw die vanuit de bil naar je been toeloopt, kan het syndroom ontstaan. Deze zenuw noemen we in medische termen de nervus ischiadicus en is een grote heupzenuw. Om tot je bovenbeen te kunnen komen, moet deze zenuw zich een weg banen tussen dieper gelegen bilspieren, waar de piriformis een van is. Wanneer het zenuw niet lukt om hier een weg langs te vinden, ontstaat een irritatie als gevolg van een beknelling. Hierdoor zullen de symptomen van het piriformis syndroom niet alleen in je bil voorkomen, maar bijvoorbeeld ook rond je benen.

Het ontstaan van het piriformis syndroom

Zoals in de inleiding van dit artikel al is genoemd, ontstaat het piriformis syndroom wanneer de heupzenuw bekneld raakt rond de dieper gelegen bilspier. Het ontstaan van deze irritatie is vaak het gevolg van een verkorte bilspier (piriformis), een zwelling rond de bilspier of een verhoogde spierspanning. Dergelijke symptomen kunnen voorkomen als gevolg van een ongeluk, een val of een anatomische afwijking in het lichaam. Waar het bij het merendeel van de mensen zo is, dat de heupzenuw onder de bilspier doorloopt, kan het ook zo zijn dat de zenuw door de bilspier loopt of hier overheen gaat.

Er zijn meerdere klachten die kunnen duiden op het piriformis syndroom bij mensen. Veelvoorkomende klachten zijn bijvoorbeeld een pijn in de bilstreek, een drukpijn in het midden van de bil, een stekende pijn bij het fietsen of lopen, pijn in het bovenbeen, enzovoorts. Deze symptomen hoeven echter niet altijd te wijzen op het piriformis syndroom, maar kunnen ook een andere oorzaak hebben. Door de algemeenheid van deze symptomen, bij een spierpijn kun je immers ook last hebben van een stekende pijn in de bil of het bovenbeen, wordt het piriformis syndroom vaak met andere aandoeningen verward.

Piriformis syndroom tegengaan

Het is over het algemeen goed mogelijk om de bron van het piriformis syndroom aan te pakken, mocht dit bij je gediagnostiseerd zijn door een huisarts. Vaak zal een huisarts je aanraden om fysiotherapie te nemen, waarmee de spierspanning van de bilspier kan worden verlaagd. Ook bepaalde medicijnen en injecties dragen bij aan het verminderen van de symptomen van het piriformis syndroom.

Zoals je ziet heeft dit syndroom veel dezelfde eigenschappen als Ischias, dit maakt het uiterst lastig om tijdens een diagnose te bepalen om welke aandoening het gaat.


Over de auteur

is afgestudeerd als gezondheidsmanager en zijn passie is om de gezondheid van mensen te bevorderen. De ambitie begon al op vroege leeftijd waarin Maurice eerst zelf te maken kreeg met gezondheidsproblemen. Na zijn bachelor studie aan de hogeschool heeft Maurice verschillende cursussen gevolgd.