Rugklachten

Omdat Ischias een vorm van rugpijn is gaan we in dit artikel dieper in op rugklachten in het algemeen.

Rugklachten zijn één van de meest voorkomende klachten binnen de huidige maatschappij. Het krijgen van rugklachten is niet leeftijdsgebonden en kan iedereen overkomen. Vreemd is dit niet, de rug draagt namelijk twee derde van het lichaam. Het vervelende van rugklachten is dat het punt waar de pijn binnen de rug op dat moment voorkomt vaak een zeer gevoelige plek binnen de rug blijft, hiermee is de kans op herhaling van de zelfde klachten op het zelfde punt met bijna honderd procent toegenomen.

Verschillende soorten rugpijn

Rugklachten zijn bij iedereen verschillend en zijn dan ook niet in één hokje te plaatsen. Je kan bijvoorbeeld last hebben van lage rugpijn, hoge rugpijn, steekende rugpijn, maar ook bijvoorbeeld spit, hernia of een verdraaide wervel, die de pijn veroorzaakt. Niet bij elke pijn hoef je direct naar de huisarts te rennen, veel van de rugpijnen gaat namelijk vanzelf na enige rust weer over. Een veelvoorkomende rugpijn is echter de eerst genoemde rugpijn, laag in de onderrug. Statistisch gezien krijgt namelijk 7 van de 10 personen in zijn leven te maken met lage rugpijn en deze zal vaak na 6 werken weer verdwijnen. Pijn in de rug die langer dan 6 weken voelbaar is noemt men veelal chronische rugpijn en hierbij is het zeker verstandig om even een bezoekje te brengen aan de huisarts. Dit kan namelijk op een hernia duiden.

Omdat wij rugpijn in zoveel verschillende vormen kennen is het achterhalen van de oorzaak van een moeilijk proces. Rugpijn kan natuurlijk de kop opsteken wanneer je bijvoorbeeld je rug overbelast, maar kan ook komen door bijvoorbeeld een verkeerde beweging of door verkeerd te tillen. Geen enkele oorzaak staat vast en hierdoor blijkt het voorkomen van rugpijn ook niet zo gemakkelijk te gaan.

Voorkomen van rugpijn

Laten wij ten eerste vaststellen dat rugpijn nooit in zijn geheel te voorkomen is, mede omdat zoals eerder geschreven er zeer veel oorzaken zijn van het ontstaan van rugpijn. Wel willen wij je enkele tips meegeven waarmee je de kans op de veel voorkomende rugpijnen kan minimaliseren. Eén van de belangrijkste dingen is dat je een balans gaat zoeken tussen inspanning en rust, teveel rust kan namelijk rugpijn veroorzaken maar een overvloed aan inspanningen kan ook weer voor rugklachten zorgen. Een juiste balans zoeken is dus ter voorkoming van rugpijn zeer belangrijk.

Ook je lichaamshouding is bepalend of jij last krijgt van je rug of niet. De houding van je lichaam is niet alleen belangrijk bij het lopen, tillen, of zitten maar zelfs bij het liggen. Tijdens al je activiteiten en daarbij inclusief je rustige momenten meegenomen zoals bij het liggen is het belangrijk dat je probeert om zo min mogelijk druk en lichaamsspanning op te bouwen in je rug. Doordat men bij het tillen vaak teveel kracht uit de rug wilt halen ervaren veel mensen rugklachten na het tillen.

Wat veel mensen niet beseffen is dat één van de grootste problemen die men heeft bij het veroorzaken van rugpijn vaak hun lichaamsgewicht is. Wanneer je echt wilt voorkomen dat je rugklachten krijgt is het belangrijk dat je zorgt dat je lijf op een ideaal gewicht is, geen overgewicht dus.


Over de auteur

is afgestudeerd als gezondheidsmanager en zijn passie is om de gezondheid van mensen te bevorderen. De ambitie begon al op vroege leeftijd waarin Maurice eerst zelf te maken kreeg met gezondheidsproblemen. Na zijn bachelor studie aan de hogeschool heeft Maurice verschillende cursussen gevolgd.