Zwangerschapsischias

Zwangerschapsischias, soms ook wel kortweg ischias genoemd, is een vervelende zenuwpijn die opkomt rond de zwangerschap van een vrouw. De pijn komt weg uit de langste zenuw in het menselijk lichaam en start over het algemeen in de rug van de vrouw, waarvandaan het kan doorlopen tot de benen, vaak via de bil. Zwangerschapsischias komt in het merendeel van de gevallen plotseling op en kan meerdere symptomen met zich meebrengen. Zo hebben vrouwen met zwangerschapsischias vaak last van een branderig gevoel, een zwak gevoel in de spieren en bijvoorbeeld tintelingen in de benen, voeten of tenen. Ook kramp in de spieren komt geregeld voor bij zwangerschapsischias, al kan dit ook het gevolg zijn van andere aandoeningen.

Ontstaan van zwangerschapsischias

Zwangerschapsischias is in de meeste gevallen het gevolg van een druk op de wortels van de ischiaszenuw in het vrouwelijk lichaam. Wanneer deze zenuw geprikkeld wordt van buitenaf zullen de prikkels naar de hersenen worden doorgevoerd, waar men de pijn voelt. Deze aandoening heet niet voor niets zwangerschapsischias, want juist rond de zwangerschap neemt de kans op deze aandoening sterk toe. Tijdens de zwangerschap worden de gewrichten door de opspelende hormonen een stuk soepeler, waardoor zenuwen sneller bekneld kunnen raken. Door die beknelling komen prikkels vrij, die uiteindelijk zullen leiden tot de pijn die je voelt in de rug, in je bil of in je benen.

Aanpak van zwangerschapsischias

Helaas is het niet altijd even makkelijk om de pijn van zwangerschapsischias aan te pakken, omdat de zenuw in feite uit zichzelf zou moeten herstellen. Mocht je er toch erge last van krijgen en het je bijvoorbeeld belemmeren bij je werk, dan kun je bij een huisarts of fysiotherapeut langsgaan om advies in te winnen. Hier zal je over het algemeen het advies krijgen om te kiezen voor een actieve of passieve aanpak van de zwangerschapsischias.

Bij een actieve aanpak van de aandoening, zal je oefeningen krijgen om meer kracht en flexibiliteit in het lichaam te creƫren. Door een sterkere rug neemt de pijn over het algemeen flink af en is de kans op het terugkomen van de aandoening een stuk kleiner. De passieve aanpak gaat vaak aan de hand van elektrische stimulatie, ultrasoundtherapie en lasertherapie. Let wel, deze passieve aanpak is voornamelijk bedoeld als tijdelijke oplossing voor de pijn.

Tot slot kan een huisarts je een bepaalde medicatie voorschijven, om de pijn tijdelijk te verlichten en het lichaam zichzelf enigszins te laten herstellen.


Over de auteur

is afgestudeerd als gezondheidsmanager en zijn passie is om de gezondheid van mensen te bevorderen. De ambitie begon al op vroege leeftijd waarin Maurice eerst zelf te maken kreeg met gezondheidsproblemen. Na zijn bachelor studie aan de hogeschool heeft Maurice verschillende cursussen gevolgd.